Hoera, we bestaan 20 jaar!

1 apr 2020

Hoera, het is 1 april! Deze dag staat dit jaar niet in het teken van “Je veters zijn los… Haha, grapje!” Nee, dit jaar vieren we het twintigjarig bestaan van Altop Kunststoftechniek. Hoewel de festiviteiten nog even zullen moeten wachten, willen we deze dag natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom nemen we je kort mee door de tijdlijn van Altop Groep.

Vrogger

Piepjong waren ze, toen broers Chiel en Joost besloten in 1998 voor zichzelf te beginnen. Ze namen afscheid van hun toenmalige werkgever Vink Kunststoffen en richtten een tekenbureau op. Teken- & Adviesbureau Berndsen (TAB) was geboren. De heren merkten echter al gauw dat de klant niet alleen een tekening en advies nodig had, maar ook het daadwerkelijke product. De ‘schets op het sigarendoosje’ werd steeds vaker realiteit. Daarom besloten Chiel en Joost een team om zich heen te verzamelen, zodat het advies, het ontwerp én de productie en montage gerealiseerd konden worden. Dat was het begin van Altop Kunststoftechniek (2000).

Wist je dat… ALTOP staat voor “Alle lijnen tot project”?

Het team vond zijn thuis in ‘s-Heerenberg en daar tekenden en klusten ze er wat af! De projecten werden steeds complexer en groter, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanuit het hele land kwamen de aanvragen binnen. Producten werden projecten en de jongens werden mannen.

Wist je dat… Altop International aanvankelijk niets met luchtbehandeling te maken had?

Nu de markt in Nederland verkend was, lonkte  het buitenland. Altop International werd opgericht om de diensten en producten van Altop Kunststoftechniek internationaal te verkopen. Toch liep dat even anders dan gedacht: De Oostenrijks-Italiaanse firma Euroclima kwam op hun pad en zo werd Altop International exclusief leverancier van de specialistische luchtbehandelingskasten.

Wist je dat… Arveon al in 1977 werd opgericht?

Omdat veel anders loopt dan je verwacht, kwam een jaar later ook Arveon op het pad van Chiel en Joost. Arveon was een klant van Altop Kunststoftechniek. De toenmalige directeur van Arveon ging met pensioen en hij had geen geschikte kandidaat om het bedrijf over te nemen. Na het nodige wikken en wegen besloten Chiel en Joost het bedrijf over te nemen. Naast kunststof installaties en luchtbehandelingskasten werd het assortiment toen dus uitgebreid met appendages voor de watertechniek. Je zou dit als de start van Altop Groep kunnen zien.

Wist je dat… Altop Kunststoftechniek de eerste BRL-gecertificeerde kunststof apparatenbouwer was?

Bij productie en montage hoort de nodige aandacht voor kwaliteit en veiligheid. Door hier structureel mee bezig te zijn, heeft Altop Kunststoftechniek diverse certificaten behaald. Het bedrijf behaalde certificaten voor de ISO9001, VCA** en BRL-K903 richtlijnen. Daarmee was Altop Kunststoftechniek de eerste kunststof apparatenbouwer die bevoegd was om kunststof chemie-installaties te bouwen, installeren en certificeren volgens deze strikte normen.

Tempo

Bij de drie bedrijven zat het tempo er goed in. In de jaren die volgden groeide Altop Kunststoftechniek naar een team van zo’n 40 man. Altop International ging van één naar vier medewerkers en Arveon telde drie medewerkers. De producten werden projecten en de projecten werden aanbestedingen. De mannen bleken echte ondernemers. Partijen zoals AVR, Friesland Campina, ASML en NXP behoren inmiddels bij de trouwe klantenkring van Altop Kunststoftechniek.

Naast ondernemen houden de broers zich ook graag bezig met ‘nieuwe dingen bedenken en maken’. Dit werd in 2015 zichtbaar met de oprichting van Altop Products. Met een team van technische creatieveling ontwikkelde het bedrijf onder meer een unieke vacuümpomp en de DrainTalent. Laatstgenoemde staat op het punt de voetbalwereld op z’n kop te zetten!

Verhuizen & Verbouwen

Het was een drukke bedoeling in ’s-Heerenberg. Met de groei werd het pand langzamerhand te klein en dus besloten Chiel en Joost te verhuizen. Er bleek een mooi pand leeg te staan in hun woonplaats, Beek, een paar kilometer verderop. Hoewel het pand niet veel groter was, bood de ruimte eromheen wel veel meer mogelijkheden. Bovendien hadden ze stiekem al hun zinnen gezet op het lege terrein naast het pand…

Wist je dat… Onze nieuwe hallen tijdens de bouw werden gebruikt als opslag voor carnavalswagens?

In 2019 werd de laatste handtekening gezet voor de grote verbouwing. De twee hallen met kantoorruimtes werden in een paar maanden uit de grond gestampt. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking en dan kan het verhuizen en inrichten beginnen.

Compleet?

Eigenlijk is het bizar, als je bedenkt dat een tekenbureau van twee man in twintig jaar uitgroeide naar een projectorganisatie waar dagelijks ruim 60 man werkt aan de mooiste en beste technische producten en installaties. Met vier bedrijven, voldoende ruimte en deskundige, loyale medewerkers is Altop Groep na twintig jaar voorlopig compleet. Voorlopig, omdat we niet weten wat er allemaal nog op ons pad komt. Toch lijken we na deze dynamische jaren vooral behoefte te hebben aan regelmaat. Dit sprak Chiel ook uit tijdens de kerstborrel eind 2019. Maar of dat ook gaat gebeuren… We laten ons verrassen!

Terug naar overzicht
info@altop.nl +31 (0)316 820020